Υποχρεωτικό
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Θεόδωρος Βαρζάκας
Οι βασικές ενότητες του μαθήματος περιλαμβάνουν:
-
Εισαγωγή στη διοίκηση ολικής ποιότητας (TQM). Η φιλοσοφία της διοίκησης ολικής ποιότητας. Ο κύκλος της διοίκησης.
-
Εκπαίδευση προσωπικού.
-
Εισαγωγή στους κινδύνους στην επικινδυνότητα και στην υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων.
-
Συστήματα διαχείρισης ποιότητας και ασφάλειας: ISO 9001:2015, HACCP, ΙSO22000:2018, GMP, GLP, Logistics, BRC, IFS, HALAL, Kosher
-
Εισαγωγή στην ποιότητα, στον έλεγχο και διασφάλιση ποιότητας, στη διαχείριση ποιότητας.
-
Ποιοτικός έλεγχος, στάδια ποιοτικού ελέγχου και ποιοτικά χαρακτηριστικά τροφίμων. Κόστος ποιότητας.
-
Πρότυπα συστημάτων ποιότητας.
-
Εφαρμογή συστημάτων Διασφάλισης Ποιότητας (ISO 9000, 9001:2015 κλπ,). Προσδιορισμός κινδύνων.
-
Πρότυπο συστήματος ανάλυσης επικινδυνότητας και κρίσιμων σημείων ελέγχου. (HACCP).
-
Προσδιορισμός κρίσιμων σημείων ελέγχου.
-
Εφαρμογή ISO 22000
-
Ποιοτικός έλεγχος και Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τροφίμων, Μεθοδολογία εφαρμογής και παραδείγματα εφαρμογής.
-
Στατιστικός έλεγχος διεργασιών, διαδικασιών του συστήματος και του ποιοτικού ελέγχου. Δειγματοληψία.