ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Κωδικός μαθήματος
ΕΤΤ8031
Μονάδες ECTS
4
Εξάμηνο
Εξάμηνο Η
Κατηγορία μαθήματος
Διδάσκων καθηγητής

Θεόδωρος Βαρζάκας

Περιγραφή μαθήματος

Οι βασικές ενότητες του μαθήματος περιλαμβάνουν:

  1. Εισαγωγή στη διοίκηση ολικής ποιότητας (TQM). Η φιλοσοφία της διοίκησης ολικής ποιότητας. Ο κύκλος της διοίκησης. 

  2. Εκπαίδευση προσωπικού. 

  3. Εισαγωγή στους κινδύνους στην επικινδυνότητα και στην υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων. 

  4. Συστήματα διαχείρισης ποιότητας και ασφάλειας: ISO 9001:2015, HACCP, ΙSO22000:2018, GMP, GLP, Logistics, BRC, IFS, HALAL, Kosher

  5. Εισαγωγή στην ποιότητα, στον έλεγχο και διασφάλιση ποιότητας, στη διαχείριση ποιότητας. 

  6. Ποιοτικός έλεγχος, στάδια ποιοτικού ελέγχου και ποιοτικά χαρακτηριστικά τροφίμων. Κόστος ποιότητας.

  7. Πρότυπα συστημάτων ποιότητας. 

  8. Εφαρμογή συστημάτων Διασφάλισης Ποιότητας (ISO 9000, 9001:2015 κλπ,). Προσδιορισμός κινδύνων. 

  9. Πρότυπο συστήματος ανάλυσης επικινδυνότητας και κρίσιμων σημείων ελέγχου. (HACCP). 

  10. Προσδιορισμός κρίσιμων σημείων ελέγχου. 

  11. Εφαρμογή ISO 22000 

  12. Ποιοτικός έλεγχος και  Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τροφίμων, Μεθοδολογία εφαρμογής και παραδείγματα εφαρμογής.

  13. Στατιστικός έλεγχος διεργασιών, διαδικασιών του συστήματος και του ποιοτικού ελέγχου. Δειγματοληψία.